joi, 28 aprilie 2011

The F Word sau Unde și când s-a născut feminismul?


”Eram foarte bucuros în vis de această descoperire și mă gândeam
 că poți sfărma un substantiv
la fel cum se poate sfărma nucleul uraniului,
degajând o energie formidabilă, dar nu o energie fizică, ci una morală. ”

Despre cuvinte și limbaj – Nichita Stănescu

Energia morală a feminismului ne ține în „mișcare” și acum, iar una din componentele nucleului său este chiar istoria cuvântului, pe care nu o știam și m-am hotărât să fac puțină cercetare în acest sens.

Așa am descoperit-o pe Karen Offen, academiciană în domeniul istoriei feminismului în Europa, cea care investigat originea cuvântului feminism,localizându-I prima apariție în Franța secolului XIX.

Deși invenția cuvântului i-a fost atribuită lui Charles Fourier (filozof al acelor timpuri ce a susținut necesitatea emancipării femeilor în realizarea progresului social) în anul 1837, această dată se dovedește a fi total mistificatoare, conform cercetărilor lui Offen, acest an fiind tocmai anul morții lui Fourier, perioadă în care nu a publicat aproape nimic. Totuși ipoteza este susținută de  Noul Dicționar Etimologic și Istoric Larousse din 1964, iar Karen Offen sugerează faptul că deși nu există o dovadă în acest sens, cuvântul ar fi putut fi folosit de Charles Fourier în vreun articol pierdut sau obscur din acea perioadă.

Cuvântul feministă poate fi localizat mai ușor în timp, fiind utilizat în scris întâia dată de către Alexandre Dumas în 1872 în L’homme femme: „Les feministes, passez-moi ce neologisme, disent, a tres bonne intention d’ailleurs.” Acesta apare din nou în 1882, folosit de către Hulbertine Auclert (feministă franceză și militantă pentru dreptul de vot al femeilor) de data aceasta, într-o scrisoare adresată Prefectului din Seine pe tema dreptului femeilor de a critica legislația cu privire la căsătorie, publicată apoi în ziarul local.

Conform aceluiași articol al lui Karen Offen, începând cu 1892 cuvintele feminism și feministă intră în limbajul comun în Franța, Belgia și Elveția. În Anglia, feministă apre abia în 1894 în ziarul Daily News iar feminism în 1895 într-o recenzie a unei cărți.

Trebuie menționat faptul că până la momentul apariției și utilizării acestui termen, au fost folosite alte expresii precum mișcarea de eliberare a femeilor, mișcarea femeilor,etc.


În partea a treia a seriei ”The F Word” voi face o scurtă recapitulare a drepturilor câștigate prin feminism.

Până atunci, ca o completare pentru articolul precedent, puteți vedea clip-ul This is how a feminist looks like:


 

2 comentarii: